Ett forskarpar på Harvard har gjort en studie med den kortfattade titeln (inte!) "Grand Theft Childhood: The Surprising Truth About Violent Video Games and What Parents Can Do", en tydligt homage till Grand Theft Auto. Boken utgör en avhandling om våldsamma spels påverkan på unga gamers.

Titeln till trots, nådde man fram till den föga förvånande slutsatsen att det inte finns några bevis för att spel skulle göra unga mer våldsamma. Detta har man kommit fram till genom att fråga barnen, istället för att göra labbtester, som man tidigare gjort. Vad man såg var dock att barn som spelar spel klassade som våldsamma var mer benägna att bråka och slåss.

Vad jag inte förstår är hur forskareliten överhuvudtaget skulle kunna bevisa någonting, oavsett forskningsmetod, då upplevelserna av spel är helt individuella. När skall folk inse att vissa individer helt enkelt är mer lättpåverkade och lever i ett mer utsatt läge än andra? När man väl funnit dessa aspekter kan man göra något åt problematiken med våld i samhället.

Oavsett om det gäller våld i spel, film, nyhetssändningar eller i verkliga livet, så handlar det om sunt förnuft hos föräldrar som trots allt har ett ansvar att känna av sina barns signaler. Detta lyckades man även komma fram till i studien, trots att den är skriven i landet i väst där man hellre förlitar sig till att "storebror" skyddar individerna från alla faror hellre än att tänka själv.

Läs hela artikeln

Currently rated 3.5 by 2 people

  • Currently 3,5/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5